Want your
own Fotopage?







 
Kak Rusnah's Recipe
"
By: Rusnah Ahmad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 17-Dec-2009 06:42 Email | Share | Bookmark
SEDAPNYA FRUITS TARTLET

Fruits Tartlet
Kek Pisang Walnut
Bila masuk awal-awal dulu ke rumah kawan-kawan,kak rus terpikat dengan Fruits Tartlet ni.Sebagai persediaan kak rus pun belilah acuannya yang lebih besar dari acuan Cheese Tart.Tiga hari sudah kak rus pun mencubanya dengan resipi dari kawan-kawan fp yang menggunakan resipi Alex Goh.Memang senang membuat pastri dari resipinya.Alih-alih bila membuatnya kak rus dah terlupa acuan fruits tartlet,kak rus menggunakan acuan cheese tart.Hentamlah Labu.....bisik hati kak rus.Tapi comel juga guna acuan cheese tart ni . Kak rus menggunakan isian cream cheese tak guna kastard.
Kulit pastrinya kak rus sediakan lebih awal(minggu sudah) hajat hati kalau lapang dan rajin barulah kak rus buat...............
Kak rus copy dari rumah Mama Ain Sofea dari resepi Blueberry Cheese Tartnya.....terima kasih Imah...........dan TQ Jasmeen

Blueberry Cheese Tart
Sumber : Alex Goh
C&P : Resipi.net & Fp Jasmeen

[b]SWEET PASTRY

Bahan A
200 g mentega
100 g gula aising(kak rus guna 50 gm sahaja)
1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B
1 biji telur

Bahan C
420 g tepung
1 sudu besar tepung susu

Cara-caranya:
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.

* Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar

Filling (resipi BAGUS)
250gm cream cheese
20gm butter
60gm caster sugar
1 biji telur
2 sb sour cream (kak rus tambah)
Coklat yang dicairkan utk dipaipkan sebelum meletakkan filling.
Buah-buahan yang sesuai utk digunakan.
Untuk mengilatkan buahnya kak rus guna peach jam yg dipanaskan dulu bagi cair sikit



[/b]
Semalam,memandangkan pisang yang ada dah tumbuh banyak tahi lalat,kak rus pun mencuba Kek Comel Pisang Berwalnut aka muffin yang sedap betul rasanya.Sekejap aje hidang tup-tup tengok dah selesai............



Resipinya jika ingin mencuba
2 cwn tepung
2 st baking powder
1/2 st garam
1 1/4 caw walnut panggang yg dicincang
1 sb serbuk kopi segera
6 sb mentega
3/4 cwn gula
2 biji telur
2 st vanilla
1 cwn yogurt/sour cream
1 1/2 caw pisang lecek

Cara membuatnya:-
1.Panaskan ketuhar,sediakan acuan muffin dgn meletakkan kertas mangkuk cupcake.

2.Putar mentega dgn gula 3 minit kemudian masukkan telur dan putar lagi.

3.Masukkan vanilla,yogurt,pisang,garam dan gaul bagi sebati kemudian masukkan tepung yang bercampur baking powder, walnut dan serbuk kopi segera.

4.Jangan pula terlebih adun.....sudukan atau paipkan ke dalam paper cupcake tadi
Bakarlah.....Disebabkan walnut lebih dah nak expired kak rus letakkan walnut ke atas kek tersebut......




Bye....bye....Terima kasih


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net